HTML

Parapitty

Fikázom, ami szembe jön

Friss topikok

image

Napi kis színes - Teréz Anya

2007.08.25. 00:36 Parapitty

Azt írja az újság, hogy Teréz Anya egy közeli barátja most kiadja mintegy 40 év levelezését, annak ellenére, hogy a szinte pontosan 10 éve eltávozott Nobel-béke díjas apáca ezek jó részét nem kívánta az utókorra hagyni.

A dolog hírértékét az adja, hogy ezekből többek közt az is kiderül, hogy mivel istenéhez intézett fontos kérdéseire nem jött válasz, szép lassan elvesztette hitét. Feltehetően egyre összeegyeztethetetlenebb volt a hite azzal a valósággal, amit egész élete során megismert.

Úgy tűnik, a napvilágra került vallomásai nem akadályozzák meg abban, hogy az egyház szentté avassa. Ezúttal nem is kérnék számon holmi hétköznapi következetességet az egyháztól. Nagyon helyesen teszi, hogy egy ilyen önzetlen, életét a szegények kínlódásainak tompítására szánó embert kitüntet ezzel a rangos elismeréssel, ezzel valóban halhatatlanná* téve őt.

* Esetünkben nem a sok vallás által hirdetett, alanyi jogon igényelhető túlvilági életet (mennyország, pokol (nem kívánt törlendő)) kell ez alatt érteni, hanem az emberi gondolatokban és kultúrákban fennmaradó szellemi örökséget.

(fotó: www.napfenyes.hu)

8 komment · 2 trackback

Címkék: vallás teréz anya

A bejegyzés trackback címe:

https://parapitty.blog.hu/api/trackback/id/tr60148363

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://ladeelektronik.eu 2018.09.30. 08:50:36

Meth tongue habit - How to calm down after adderall

Trackback: Teréz Anya, vagy Apa? 2014.08.02. 13:50:12

Teréz Nyanyus: Az emberek haláltusáját kéjes örömmel átélő szadista nőtől való idézést semmilyen közösségi oldalon ne lájkold és ne továbbítsd! Amit nagy valószínűséggel a propagandagépezete írt neki. Csak egy bűn ronda nő volt, akihez amúgy sem nyúl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ervin · http://photoblog.hu/ 2007.08.29. 12:03:50

azért mielőtt teljesen elmerülsz a leendő szent áhítatában, pillants rá erre a könyvre is, ha módodban áll: www.amazon.com/Missionary-Position-Mother-Teresa-Practice/dp/185984054X/ref=pd_bbs_sr_3/104-4899350-1215151?ie=UTF8&s=books&qid=1188381609&sr=8-3

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2007.08.29. 16:07:35

Tény, hogy az apáca konkrét tetteiről csak előitéletekkel rendelkezem. Köszi a tippet, ismerve Hitchens pár interjúját kemény kritikára számítok.

Ezt az interjút találtam vele, amit a fenti könyv kapcsán csináltak vele: www.lipmagazine.org/articles/featpostel_56_p.htm

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.25. 06:06:47

Teréz nyanyus szadista volt a valóságban. A nála dolgozó nővérek könyvei szerint, gyakran nem engedett fájdalomcsillapítót bedni a betegeknek, pedig dugig volt vele a raktár. Az ok igen egyszerű volt szerinte: Azt hangoztatta, hogy a beteg így jobban át tudja érezni krizstus szenvedéseit a kersztfán és közelebb kerül hozzá.

bestefan 2008.03.03. 18:57:30

Már az indítóban szereplő felvetés is tévedésen alapul. Amit ugyanis valóban tudunk: (Idézet)
"Teréz anya nem érezte Isten jelenlétét az életében, sem a szívében, sem az oltáriszentségben. A levelekben használt szavak – szárazság, sötétség, magány, szenvedés – élénken festik le a lelkiállapotát. Egy ponton szenvedését a pokolhoz hasonlítja, és arról vall, hogy élményei – vagy éppen azok hiánya – egyenesen a menny és Isten létezésében való kételkedésre vezették."

Ez nem azt jelenti, hogy elvesztette a hitét, a hit ugyanis nem azt jelenti, hogy el tudom-e képzelni pl. érzelmeimmel, hogy van Isten, hanem az ha életem minden percét úgy alakítom, hogy az Isten létéből, szeretetéből következzen. Ehhez nem kell elengedhetetlenül érzelmeknek társulni. Terézanya védőszentje (Kis Szent Teréz) ugyanilen lelki szárazságban élte élete utolsó időszakát a karmelben, és halálos ágyán a saját vérével írta a mellkasára, hogy CREDO (hiszek), olyan mértékű kételyek gyötörték.
Akkor mondhatnánk róla, hogy elvesztette a hitét, ha az életéből ez látszana (abbahagyta volna, vagy nem türelemmel végezte volna a munkáját, vagy pl. kaszinót nyit.)

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2008.03.04. 12:51:33

bestefan, lehet, hogy egy egyszerű definíciós kérdésről van szó, mindenesetre számomra az "egyenesen a menny és Isten létezésében való kételkedésre vezették" egész egyszerűen azt jelenti, hogy elvesztette a hitét.

bestefan 2008.03.04. 17:56:32

Természetesen ezzel így semmi gond.

Teréz anya az általad definiált hitet elvesztette, de azt a hitet, amit a kereszténység annak nevez, nem vesztette el.
Isten ugyanis néha (mindíg?) elég furfangosan tud gondolkodni, és nem csak azt követeli meg, hogy intellektuálisan elképzelhetőnek tartsam a létét, hanem azt is várja, hogy minden egyes percemet, cselekedetemet, döntésemet abból vezessem le, hogy ő van. Mindezt pedig nem azért teszi, mert egy önkényes zsarnok, hanem azért, mert ő "talált ki, teremtett, stb.", és sokkal jobban tudja, hogy mire van szükségem, mint én magam.
Sőt, megvan az a még furább szokása, hogy éppen akik őt legjobban szeretik, leghűségesebben szolgálják, azoktól vonja meg jelenlétének megtapasztalását, hogy azok a tapasztalásuknál is mélyebb bizonyosságnak megfelelően tetteikkel szerethessék őt. Ezért HIT. Mert már nem a tapasztalásból forrásozik, hanem a bizalomból.
Lehet, hogy hülyén hangzik, de elszoktunk (módszeresen elszoktattak minket) attól a "kommunikációtól", amit az Isten használ.
Bocs, ha vad voltam :)

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2008.03.05. 10:46:29

Szó sincs róla, érdekes amit írsz.
Lehet, hogy én vagyok szűklátókörű, de ha valaki elvesztette Isten létezésében való hitét, akkor közben hogyan maradhat meg az a hite, hogy az élete minden percét és döntését abból vezesse le, hogy Isten van?
Szerintem Isten vagy van, vagy nincs, további lehetőségről nem tudok, de szívesen nyitnék feléjük.
Továbbá bizalom is csak tapasztalásból eredhet. A tapasztalatoknak lehet többféle szintje, de eddig azt is evidenciaként kezeltem, hogy egy mélyebb tapasztalat is tapasztalat, nem valami más.

bestefan 2008.03.06. 08:59:14

Természetesen igaz, hogy a bizalom tapasztalásból ered. Az összes fent szóban forgó Terézia nagy erővel megtapasztalta, hogy Isten szereti őt, és erre úgy válaszoltak, hogy odaadták magukat teljesen neki. (Az egyik mindenáron apáca akart lenni, a másik pedig otthagyta "rendfőnöki biztos állását", hogy az Ő kedvéért egymaga kezdjen Kalkuttában - egy több mint kalandos - vállalkozásba. Ehhez tapasztalásként az - értelmi és szellemi visszacsatolások mellett - megkapták a maguk "szerotonin adagját" is bíztatás és bátorításképpen. Mint amikor velem szemben van a szerelemem, látom az arcát, allom a hangját, és boldogság nekem, hogy azt tegyem, ami jó neki. Aztán egyszercsak közénk állítanak egy falat. Ekkor is TUDOM, hogy ott van, tudom hogyan tehetek a kedvére, de a hangja, mosolya már nem segít nekem ebben. Tehát ezeknek a Terézeknek lényegében tartós szerotonin megvonási tüneteik keletkeztek. A példájukból azonban az derül kia számomra, hogy a hit ennél az érzékelési-érzelmi faktornál alapvetőbb valami. Valaminek ugyanis csak motiválni kellett őket, ha kitartottak a teljes kételkedésig terjedő szenvedésük közepette.
süti beállítások módosítása