HTML

Parapitty

Fikázom, ami szembe jön

Friss topikok

image

Volapük

2008.04.21. 17:33 Parapitty

Ha azt mondom "mesterséges nyelv", bizonyára a többségnek az eszperantó ugrik be és törpe minoritást fognak képviselni a volapükre asszociálók. Sok mesterséges nyelv létezik, létezett. Ezek közül a volapük volt az első sikeres próbálkozás, de múlt század eleji rövid virágzása után kihalt. Ma már nagyon kevesen beszélik, épp az eszperantó bizonyult versenyképesebbnek nála a gyakorlatban. Ugyanakkor globálisan az eszperantó sikere sem mondható jelentősnek, ha abból a feltételezhető szándékból indulok ki, hogy egy könnyen megtanulható, univerzális közvetítő nyelv legyen. Egyelőre nem látszik az angol terjedésének lassulása.

A nyelvet Johann Martin Schleyer katolikus prelátus kreálta. Elmondása szerint álmában Isten adta értésére azon szándékát, hogy nemzetközi nyelvet készíttet vele. Nincs mit csodálkozni ezen a motiváción a keresztény kultúrkörön belül, érthető, hogy a Bábeli zűrzavart és ezzel az emberiség sokféle nyelvét eredményező csorbát kívánatos lett volna kiköszörülni. Freud óta tudjuk, hogy álmaink sokszor vágyaink kifejeződései.

Ma a volapüköt legalább konyhanyelven bírók számát mindössze 20-30 körülire teszik, köztük viszont biztosan van pár nagyon keményvonalas arc, ugyanis a wikipedianak nemhogy létezik volapük verziója, hanem több szócikk van benne, mint pl. a magyarban.

Szólj hozzá!

Címkék: wikipedia web 2.0 nyelv volapük

A bejegyzés trackback címe:

https://parapitty.blog.hu/api/trackback/id/tr93435715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása