HTML

Parapitty

Fikázom, ami szembe jön

Friss topikok

image

Craig Venter Genome Project

2007.09.05. 00:54 Parapitty

Az amerikai Craig Venter nehezen kerülheti el hogy neve a történelemkönyvekbe kerüljön. Arról lesz híres, hogy először az ő génállományát tárták fel teljes egészében (ha később nem lesz egy mégnagyobb dobása).

Legalábbis ezt állítják a Globe and Mail cikkében, aminek bevezetőjét megpróbálom slampos fordításban ismertetni (linkek tőlem):

2001-ben a Human Genome Project már eljutott odáig, hogy teljes emberi DNS-térképet készítsen, de egyrészt akkor a mintául szolgáló kód több (anonim) ember örökítőanyagából lett összerakva, másrészt csak az egyik 23-as kromoszómahalmazt vizsgálták, feltételezve, hogy a másik fél sem fog nagyon eltérni.
Ezek a térképek még azt sejttették, hogy az emberi genom 99.9%ban azonos minden egyedben és csak az a maradék 0.1% felelős a fajunkon belül megfigyelhető diverzitásért.
A mostani alaposabb, mind a 46 kromoszómát érintő feltérképezés épp ezt cáfolta meg. Úgy tűnik, még közvetlen hozzátartozók között is több nagyságrenddel nagyobb a genetikai eltérés, mint azt eddig gondolták, azaz a mutáció nagyobb arányú.
Ebből (sok más mellett) pl. az is következik, hogy a betegségek genetikai alapú szűrése nehezebb lesz a tervezettnél.

Egyébként így beleolvasva a Wikipédia HGP szócikkébe, sokkal összetettebbnek tűnik a kép, mint ahogy a cikkben lefestik. Nem lennék meglepve, ha a közeljövőben a tudomány több képviselője kezdené ki azt az állítást, hogy itt valóban egy teljes feltárásról van szó és nem pedig Venter úr vállalkozásának remek reklámjáról.
Majd a tudomány választ ad ezekre a kételyekre is. Ámen.

Szólj hozzá!

Címkék: tech tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://parapitty.blog.hu/api/trackback/id/tr19157661

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - Bloghu 2007.09.05. 07:21:26

[...]Craig Venter Genome Project[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása