HTML

Parapitty

Fikázom, ami szembe jön

Friss topikok

image

BulletProof-X

2007.09.04. 14:33 Parapitty

Ahogy a HUP cikke felvezeti, a BulletProof-X az Ubuntu csökkentett módú X.org beállító szolgáltatása.

Eddig ha bármi okból a linuxos grafikus felületünk nem indult el, visszakerültünk a kezdőkörbe (command line) és aki nem tudta fejből, hogy onnan (Debian-alapú rendszer esetén) a dpkg-reconfigure xserver-xorg paranccsal lehet a szöveges képernyőn futó varázslóval új config file-t generálni, az bizony gondban volt. A mai desktop linux felhasználóknak ez talán nem okoz gondot, de ha azt akarjuk, hogy többen járják ezt az utat, akkor bizony számolni kell azzal, hogy nem mindenkinek van egy post-it-re felírva az ilyesmi. Az átlagfelhasználók olyasmit várnak el, ami a Windowsban régóta működik. Ez a csökkentett grafikus mód, amikor a felismerhetetlen videokártyát egy szabványos (mindegyik által támogatott), még elviselhetően kevés képpontot és színt felvonultató üzemmódban használhatjuk. Ha másra nem is, hogy visszavarázsoljuk az ideális üzemmódot, telepítsük a meghajtót, stb.

Nos, a következő Ubuntu kiadásban állítólag benne lesz ez az okosság. Itt olvasható egy szöveges összefoglaló, itt pedig a szerző által képekkel illusztrált demo, hogy mi is történik ilyen esetben.
Úgy kezdi, hogy direkt belepiszkál a konfigba, emiatt az jól nem indul el, viszont elindul a  BulletProof-X szolgáltatás, ami a displayconfig-gtk segédprogramot használva egy kényelmes felületet biztosít a videokártya beállítására.
A BulletProof-X kétségtelenül legzseniálisabb hozzáadott értéke az, hogy képes a monitorunkhoz adott gyári Windows CD alapján segíteni a konfigurálást. A megfelelő .inf file-ok értelmezésével deríti ki a hsync, vsync, edid, dpms, stb. értékeket, amelyek ismeretét amúgy nem várhatjuk még gyakorlott felhasználóktól sem.

2 komment

Címkék: tech linux

A bejegyzés trackback címe:

https://parapitty.blog.hu/api/trackback/id/tr69157259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2007.09.12. 20:51:41

lol, a windows install cd-ről konfig értékeket kinyerni igazán szép gondolat

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2007.09.12. 21:27:32

Igen, igazából nem is értem, hogy más eszközöknél miért nem használják ezt a heurisztikát. Bőven volna olyan eset, amikor a linux és a felhasználó is csak a vállát vonogatja egy paraméter kapcsán, ott megoldás lehetne.
süti beállítások módosítása