HTML

Parapitty

Fikázom, ami szembe jön

Friss topikok

image

Bort iszik...

2008.01.24. 19:08 Parapitty

Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára levélben fordult Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterhez az ügyben, hogy a misebor fogyasztását a papok esetében a rendőrök ne büntessék a közúti ellenőrzéseknél.
A misebor fogyasztásának büntetése a katolikus egyházat súlyos helyzetbe hozhatja, ugyanis az igazságügyi és rendészeti miniszter január 20-án életbe lépett úgynevezett "zéró tolerancia" rendelete értelmében a legkisebb alkoholszint kimutatása is a jogosítvány azonnali bevonásával jár.
Forrás: Index. (Kiemelés tőlem).

Ez a hír azért csodálatos adomány, mert világnézettől függetlenül mindenkinek tartogat valami kis örömöt vagy bosszankodnivalót. A vallástalanok csak simán jóízűt nevethetnek rajta, majd mérgelődhetnek kicsit, hogy a nagy nehezen összehozott szekuláris államukban egy egyház megint bepróbálkozik valami érdemtelen előnnyel. Amikor épp úgy hozza az érdek, akkor át lehet lépni a törvényeken és lehet sírni, hogy a vallásunk által előírt szertartás legyen már fontosabb, mint más, közmegegyezésen alapuló szabály.

A muszlimok esetleg próbálkozhatnak a többnejűség elfogadtatásával országunkban, hiszen a rendelet súlyos helyzetbe hozná tagjaikat, ha alkotmányos jogaikat korlátozva nem élhetnének az intézmény által nyújtott előnyökkel. Ha ez átmegy, még látok reményt a családon belüli erőszak (asszonyverés) egyes tényállásainak lazítására is.

Feltörekvő, új egyházak számára a kezdeményezés azt a lehetőséget kínálja fel, hogy hivatkozási alapként szolgálhat a legmerészebb álmai megvalósításában is. Új egyházként még van lehetősége kitalálni bármilyen abszurd, akár emberre, állatra, környezetre veszélyt jelentő szokást, szertartást. Még ősei által meghatározott normákhoz sem kell kötnie magát.

Rendszeres kábítószer-fogyasztóknak melegen ajánlott az egyházalapítás, hiszen a vallási szertartások elengedhetetlen része a tiltott szerek fogyasztása, a partihelyszínek közt pedig magától értetődő a gépjármű használata. Egyházukat szintén súlyos helyzetbe hozná a miniszteri rendelet, alapvető alkotmányos jogaik sérülnének, őseink pedig nem holmi gumialkotmányért ontották vérüket.

Amúgy meg:

Magyarországon időtlen idők óta zéró tolerancia van iszik-vezet kérdésben. Eddig, ha elszíneződött a szonda, akkor az esetek nagy részében elvették a jogsit a helyszínen, a maradék esetben azután, hogy a vérvétel megerősítette, hogy kimutatható (x>0) mennyiségű alkohol van a vérben. Számokban: 0.0-0.8 ezrelék közt szabálysértés, 0.8 felett bűncselekmény. Utóbbi gyanúja esetén (erős elszíneződés) már eddig is a helyszínen ugrott a papír, előbbi esetek közül a legenyhébb az, amikor csak az eljárás végén vonták be.

Ezzel a levéllel a katolikus egyház lényegében a nyilvánosság elé tárta azt, hogy szertartásaik csak törvénysértő módon voltak megtarthatók. Ezek alapján nincs jelentősége a mostani zéró toleranciaként aposztrofált rendelkezésnek, mert az csak egy apró eljárásbeli változás. Ellenben ráirányítja a figyelmet arra, hogy adott esetben a történelem során kialakult szokások ütközhetnek az aktuális társadalom törvényeivel és ha azt akarjuk kijárni, hogy előbbiek maradjanak fent, az minimum visszatetszést kelt.

Kép: Valmagne apátság

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság röhej vallás társadalom kresz

A bejegyzés trackback címe:

https://parapitty.blog.hu/api/trackback/id/tr28310349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása